Teniszkönyök - Izomgyogyasz

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Előfordulási helye:
A könyök külső, vagy belső részének fájdalma, mely nem csak sportolóknál fordul elő.  Igaz, hogy sportolóknál a gyakoribb, de bárkinél jelentkezhet, ha a kart túlzottan használjuk. A tenisz könyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Nagyon fontos szakmai szempont, hogy van-e a szervezetünkben gyulladás.  Többek között, a fog, mandula,  és a pajzsmirigy is lehet az ok.

A golfkönyök esetében az alkar hajlító izmok lehetnek feszesebbek. Ez az állapot, nagyon sok, ütővel játszó életét keseríti meg, de normál súlyzós edzéssel is bekövetkezhet. Manapság a számítógéppel dolgozók napjait is nehezítheti. Legfontosabb, hogy a gyulladást megszüntessük, az ízületi felszínen.

Gyógyítás: Minden esetben a kilépő ideg pályát szükséges felszabadítani, finom manipulációval. Ezt követően az érintett izmok fellazítása.  

A lézer biológiai hatása: sejtszaporodás

gyulladás csökkentő

mikrocirkuláció


Előnyei: Fájdalom mentes, relatíve gyors eredmény várható,

Aszeptikus, kontaktus nélkül is végezhető

Többször ismételhető

Életkor független

Nincs mellékhatása

Más fizikoterápiával  kombinálható

Tanácsok:

Használja a fájdalmat, mint útmutatót. A helyzet csak rosszabbodni fog, ha a fájdalom ellenére továbbra is folytatja a tevékenységet. Ha nagy a fájdalom, akkor nem szabad a kart semmire sem használni.

Jegelés: A kezdeti fájdalmas időszakban jegelje a könyököt (zacskós fagyasztott borsó) háromszor naponta 15 percig. Szintén minden tevékenység után, aminél a könyök használatban van.


Nyújtó gyakorlatok: A begyulladt terület nyújtása segít megelőzni, és lebontani a hegeket, amik a gyulladás következtében keletkeztek. Gyakorlat: Törzs mellett lógó karral a csuklónkat magunk felé hajlítjuk fájdalomhatárig, majd a másik kezünkkel óvatosan még ráfeszítünk. kb 20 mp-ig, golfkönyöknél, fordított csuklómozgással.

A golfkönyök esetében a helyzet hasonló, azzal az eltéréssel, hogy a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik.

Érintett területek

1. Humerus
2. laterális epicondylus
3. hajlító izmok
4. gyulladt ín
5. feszítő izmok
6. mediális epicondylus
Oki tényezők:

-Túl sok gépelés

-Monoton kar- és csukló munka

- gyenge izmok és/vagy izom kiegyensúlyozatlanság,
- túlzott használat,
- nem megfelelő eszközök használata (rossz markolat, túl feszes húrok)
- az aktuális izmokat ellátó idegek érintettsége a csigolya szegmentumban, vagy izomban.( alagútszindrómák).


Gyógyszerek: Gyulladásgátló gyógyszerek nagyon hasznos részét alkotják a gyógyulásnak.(ibuprofen alapú) De ezek használata már csak a végső stádiumban szükségesek.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz