Sarokcsont fájdalom - Izomgyogyasz

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fontos diagnosztikai szempont, hogy a talpunkon keresztül milyen terhelést kap a gerincünk. A talp egyenetlen terhelése miatt gerincünk folyamatos korrigálásra kényszerül.

Minden esetben azonos az ok: a láb egyenetlen terhelése, illetve valamilyen gyulladás a testünkben (például fog-, mandula- pajzsmirigy-gyulladás). Közrejátszhat még a túlsúly, a magassarkú-, az öreg és a kényelmetlen cipő viselése. Amennyiben szükséges, gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése javasolt.

Tünetei: A sarokcsont bármely részének intenzív fájdalma.

Talpi sarkantyú: A sarokcsont talpi részének erős fájdalma.

Hátsó sarkantyú: A sarokcsont hátsó vagy oldalsó felszínén erős fájdalom, mely együtt járhat a nyálkatömlő gyulladásával is.

Achilles ín gyulladása: Az ín és a sarokcsont tapadásánál keletkező helyi gyulladás. Ebben az esetben sarokemelő használata sokat segíthet. A ritkább kórképek közé tartozik, gyakran csak a sportolás hozza elő.

Sarokcsont nyálkatömlő gyulladása és cisztája: A sarokcsont hátsó részén, az Achilles ín és a csont között található egy nyáktömlő, ami begyullad, és kitapinthatóan bedagad. Érintése fájdalmas.

Gyógyítása:

Lézerterápiával a helyi gyulladás csökkentése.
A talp statikai vizsgálata számítógépes diagnosztikával, mely során megállapítjuk, hogy a lábak egyenlően vannak-e terhelve.
A gerinc helyreállítása, a csigolyák helyretétele, fájdalommentes kifinomult fogásokkal.
A helyi fájdalmas izomcsomók kezelése, mind a talpon, mind a lábszáron.
Szakmai anatómia:

A sarokcsont és az előláb között egy erős szalag, a talpi fascia feszül ki. Ez a szalag az íj húrjához hasonlóan működik, terhelésre rugalmasan megfeszül, csökkentve és felfogva a testsúlyt. A talp­i fascia az Achilles ín­nal együtt csuklószerkezetet alkot, melynek csuklója a sarokcsont. Ezért mind a talpi szalag, mind az Achilles ín feszülése a sarokcsontra hat. Lúdtalp esetén a sarokcsontra a talp­i szalag állandó húzása hat a talp felől, ezért az ín tapadásánál csonthártyagyulladás keletkezik, ami tartós fennállás esetén tüske szerű csontképződést indukál, ez a sarokcsont sarkantyú. Önmagában a talp­i szalag feszülését, majd fájdalmas gyulladását plantáris fasciitisnek nevezzük.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz