Fejfájás - Izomgyogyasz

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Rövid ismertetés:
A fejfájások 99%-ban semmilyen komoly ok nem áll a háttérben. Természetesen ezt csak akkor tudjuk meg, ha túl vagyunk, a képalkotó mri, ct, és neurológiai vizsgálaton. Nagyon fontos  még a fül-orr gégész, valamint fog  szakorvos véleménye. Mert egy rossz fog, a pajzsmirigy, egy alattomos arcüregi gyulladás is felkavarhatja hétköznapjainkat. Amennyiben a diagnózis negatív, abban az esetben tudok segíteni.Tízéves tapasztalatom alapján, az esetek java részében évekre elmúlt a fejfájás.  Millió az egyhez, hogy valakinek komoly agyi, vagy nyaki elváltozása lenne, és amiatt fáj a feje.

Teljesen biztonságos fogásokkal dolgozom. Finom,  mozdulatokkal a merev szakasz kilazítása, majd a feszes izomrészben található csomók(trigger pont) szétnyomása. Az esetek java részében ez az ok. A koponya alapi izmok fellazításával az esetek nagy részében megoldódik a probléma. Fájdalom okai lehetnek, a csigolyák elmozdulása, ebben az esetben nem kap elég vért az agy, mivel nyomja az artériát, így csökken az oxigén szintje. Másik fontos ok az izomlesugárzások.  Itt csak az agresszív izomcsomók okozzák a bajt, melyek fáradásból keletkeznek.


Egy hátsó tarkótáji fájdalom, vagy halántéktájéki fejfájás eredhet az elülső nyakizomzati feszültségből is (jelen esetben a fejbiccentő izomból). Agonista-Antagonista hatás miatt.  Ez a jelenség, az ülő munkát végzőknél figyelhető meg nagy számban. Gyakran a középső háti szakasz előregörbült helyzetéből adódóan merül ki, tehát lejjebb is gyűrűzhet a probléma. Nagyon fontos még a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása.

A késő este elfogyasztott vacsora is okozhat reggelre kellemetlen tüneteket.


Az ok indulhat:

A test statikai eltéréséből
állkapocsból, fogát csikorgatja vagy blokkolt az ízület.
Alvási apnoe-ban szenved (légzés kimaradása van éjjel)ezekben az esetekben a  nyaki izmok feszülnek,
Természetesen közrejátszik az időjárás változás is , amikor  megváltozik a légnyomás, és a szervezetünkben lévő víz, vagy tágulni, vagy összehúzódni kényszerül. Amennyiben az izmaink feszesek, és csomósak, ezeket a változásokat nehezen tudják lereagálni.
Bővebben a fejfájások típusairól, az orvosi paraméterek alapján..

Primer és szekunder fejfájások
Az évszázadok során az osztályozás egyre bonyolultabbá vált, így a diagnózis elősegítése érdekében leírásokban és diagnosztikai kritériumokban egyeztek meg.Több mint 90 kutató átfogó közleménye ez, amelyben a fejfájásnak 13 fő csoportját sorolják fel, közöttük 4-féle primer és 9-féle szekunder fejfájást.
A primer fejfájások osztályozása négy csoportot eredményezett: a migrén, a tenziós fejfájás, a cluster- fejfájás, valamint a vegyes fejfájások csoportjait.


A migrén
Mindkét típusú rohamok lényegében azonosak, visszatérő fejfájás-rohamok, amik rosszulléttel, fény- és hangkerüléssel illetve azzal járnak, hogy az érintettek a normális napi feladataikat nehezen tudják ellátni. Nem ritka, hogy a migréntől szenvedőnek ágyba kell feküdnie, amíg a roham enyhül.

Tenziós fejfájás
A tenziós fejfájás oka nagyrészt még ismeretlen. Mentális és fizikai problémák válthatják ki, mint pl. a fej- és a nyakizmok feszülése, a stressz vagy a rövid ideig tartó megfeszített munka.

Cluster fejfájások( rohamokban jelentkező)

Rendszerint 20-30 éves kor között kezdődik, 6-8 hétig tartó naponkénti fejfájásokkal járó epizódokkal. Ezen időszak alatt az érintett naponta egy vagy több, rendszerint azonos időszakban jelentkező, kínzó, féloldali fejfájást regisztrál. A fájdalom általában 1-2 órán át tart és olyan erős, hogy a betegek egy része fejét a falba verdesi, vagy más erős inger egyidejű alkalmazásával igyekszik azt mérsékelni.

Szekunder fejfájások
A szekunder fejfájások, amelyek közé a leginkább rettegett agydaganatok is tartoznak, szerencsére ritkák. Kivételt képez ez alól a másnaposság, a lázzal összefüggő fejfájás valamint a melléküreg-gyulladás. Kevésbé közismert, hogy a fejfájás rohamkezelésre alkalmas fájdalomcsillapítók rendszeres használata (a fájdalomcsillapító-abúzus) is fejfájást okoz. Ez az orvosok rémálma, mivel nagyon nehezen lehet kezelni. Paradox állapot, amely a speciális fejfájás-rendeléseket felkereső betegeknek legalább 10 százalékát érinti.

Legtöbb fejfájásnál, az orvos különféle vizsgálatokkal keresi  az okot, Ilyenek az mri, rtg a koponyában lévő törések belső agyi elváltozások kimutatására. Hippokratesz ismerte fel a fejfájások primer, és szekunder változatait.

A primer típusnak,mint a migrénnek nincs nyilvánvaló oka. A szekunderek, kiváltó körülmények miatt keletkeznek, ilyenek a másnaposság, sérülés, agyhártyagyulladás, különböző emésztési okok. A migrén az a típus , amivel leggyakrabban felkeressük az orvost. A rohamok napokig is tarthatnak. Férfi és női előfordulási arány 1:3. Szülés után l gyakran elmúlik.

Az össze fejfájás közül a legtöbbet előforduló a tensiós. Rendszerint tizenévesen kezdődik, és harmincas éveink derekán érik el a csúcsot.Jellegzetes megjelenése, hogy szorító övként markolja a fejünket, gyakran átterjed a vállra is.A tensiós álltalában nappal erősebb, és testmozgással elmúlik.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz